WordPress.com eller WordPress.org – vilket är bättre? En jämförelse


Visste du att WordPress.com och WordPress.org faktiskt är två väldigt olika plattformar? Det förvirrar ofta nybörjare vilket leder till att dem att välja fel plattform. Vi får ibland frågan av våra kunder vilket som är den bättre plattformen: WordPress.com eller WordPress.org. För att svara på det jämför vi här WordPress.com vs WordPress.org (” Self hosted Wordress”).

Vårt mål är att lyfta fram de viktigaste skillnaderna mellan WordPress.com och WordPress.org, så du kan välja rätt plattform för dina behov.

Eftersom att välja rätt plattform är avgörande för din framgång online, har vi skapat den här jämförelsen av WordPress.com vs WordPress.org.

Wordress.org eller gratis WordPress.com

Många som börjar med WordPress blir lätt förvirrade mellan de olika versionerna. Vi ska försöka bena ut vad skillnaderna är:

Teman

WordPress.org: Fullständigt stöd. Du kan använda egna tema, special gjorda tema. Plus att alla tusentals gratis teman som finns att tillgå. Du har till och med rätt att göra om de teman som finns.

Gratis WordPress.com: Begränsat stöd för teman. Du kan bara välja mellan de teman som finns att tillgå där. Du kan inte göra om teman eller ladda upp egna. Du kan för en avgift på $90 per år få tillgång till flera teman. Företag kan för $299 per år få ladda upp egna teman.

Plugins, eller tillägg på svenska

WordPress.org: Du får ladda upp vilket plugin du vill, gratis, som du köpt eller gjort själv. På så sätt får du ut det mesta av systemet.

Gratis WordPress.com: Du får inte ladda upp några plugins alls, varken köpte eller gratis. Istället får du välja bland de som redan finns installerade. Företag kan för $299 per år få ladda upp egna plugin.

Övriga utgifter

WordPress.org: Du måste ha en server, eller webbhotell som kostar ca 120 kr per månad. Utöver det behöver du ett domännamn som kostar ca 110 kr per år. Sidor med väldigt mycket trafik kan behöva större, kraftigare server, då kostar det lite mer.

Gratis WordPress.com: WordPress.com är gratis. Då får du lagra upp till 3GB filer mot att det visas annonser på er hemsida. Du kan inte ha ditt eget domännamn i gratis varianten. Från $36 per år får du ha eget domännamn och ta bort annonser. Premiumpaketet (där du får tillgång till bland annat flera teman) kostar $99. Företagspaketet kostar $299 per år.

SEO – Sökmotoroptimering

WordPress.org: Här har du full frihet. Nog för att WordPress är bra i grunden rekommenderar vi att man installerar ett SEO plugin som låter dig ställa in och jobba aktivt med hur du vill bli hittat på olika sökmotorer.

Gratis Wordress.com: Här har du ingen kontroll över SEOn.

E-handel

WordPress.org: Du kan skapa din egen e-handel och sälja både digitala och fysiska produkter. Du har full frihet att installera olika betallösningar, faktura, kortbetalning, PayPal, BitCoin m.m.

Gratis WordPress.com: Du kan inte starta egen e-handel.

Underhåll och förvaltning

WordPress.org: Du ansvarar själv för att sidan underhålls och uppdateras. Att backuper fungerar, optimering av sidan och att rensa spam.

Gratis Wordpres.com: Här behöver du inte tänka på det. Det ingår allt sånt.

Vår rekommendation

Även om du betalar för tilläggen på gratis WordPress.com så kommer du aldrig att nå upp till den nivån som du kan med att ha en egen hemsidan baserad på WordPress.org.

Att installera en egen variant av WordPress.org är inte så svårt, det finns mängder med gratis guider, Youtubeklipp etc. som förklarar hur man göra.
Behöver du fortfarande hjälp med det finns det företag som man kan anlita t.ex. Columbird webbyrå.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *